Кен Стар почина на 76 години поради усложнения от операция

Бившият американски генерален адвокат Кен Стар почина на 13 септември 2022 г. в медицинския център Baylor St Luke в Хюстън, според изявление, публикувано от семейството му. Стар, прокурорът, чието криминално разследване доведе до импийчмънта на бившия президент Бил Клинтън през 1998 г., беше на 76 години, когато почина в резултат на хирургически усложнения. Според PR News Wire Стар ще бъде положен в щатското гробище на Тексас в Остин. Съпругата му Алис и три деца го надживяват. Според BBC, едно от децата на Кен, Рандал, публикува изявление, в което се казва:

Изключително сме скърбени от смъртта на нашите прекрасни и любящи баща и дядо, които обожавахме заради неуморната му работна етика, но които винаги дадоха семейството си на първо място.

Бившият му колега Марк Лание каза пред Politico, че първият е бил в отделението за интензивни грижи на болницата в Хюстън от около четири месеца.Кен Стар беше човекът зад скандала с Моника Люински.

Кен Стар е роден във Върнън, Тексас на 21 юли 1946 г. Той посещава университета Хардинг, преди да премине в университета Джордж Вашингтон. Той също така посещава университетите Браун и университета Дюк, където получава дипломата си по право. Нетната стойност на Стар към момента на смъртта му е била 3 ​​милиона долара, според Celebrity Net Worth. Стар е нает от Министерството на правосъдието на САЩ през 1994 г., за да разследва схемата за земя от 80-те години, известна като Whitewater, в която фигурират Бил и Хилари Клинтън.

 Кен Стар

Разследването на Стар продължи пет години, като през това време той разгледа поредица от фалшиви сделки с имоти, включващи един от сътрудниците на Клинтън, разследва премахването на документи от офиса на Винсънт Фостър след самоубийството му и, най-важното, откри доказателства, че Бил Клинтън е имал сексуално участие с бивш стажант в Белия дом, Моника Люински. Кен Стар представи доклад пред Камарата на представителите на САЩ, след като разкри аферата си, твърдейки, че Бил Клинтън е излъгал под клетва и е нарушил конституционното задължение на президента да прилага законодателството. През 1998 г. Камарата на представителите на САЩ отстрани Бил Клинтън.

Кен Стар призна в интервю за CBS през 2018 г., че се чувства ужасно заради агонията, която са преживели някои хора, когато романът на Клинтън с Моника Люински стана публичен. Той каза, че това трябва да бъде направено и отказа да й се извини за последствията. Моника Люински прибягна до Twitter, след като научи за смъртта на Стар, за да изрази чувствата си.

Мислите ми относно Кен Стар предизвикват смесени емоции, както съм сигурен, че мнозина ще разберат… Но по-важното е, че предполагам, че това е сърцераздирателна загуба за онези, които са го обичали.

 Кен Стар

Стар беше избран да представлява бившия президент Доналд Тръмп по време на процеса за импийчмънт през 2020 г. Според Politico по време на процеса Стар изнесе забележително обръщение, в което каза:

Вярвам, че живеем в „ерата на импийчмънт“, казва авторът.

Освен това той каза, че „импийчмънтът на президента е ад“.

Стар беше принуден да се пенсионира като президент на университета Бейлър в Уако, Тексас, през 2016 г., когато беше открито, че университетът не е разгледал правилно обвиненията за сексуално посегателство срещу своя футболен отбор. Стар, от друга страна, продължи да практикува право, след като беше изключен от университета. Той преподава конституционно право, публикува много книги и служи като правен експерт за Fox News.

Популярни Публикации