Историята зад операцията Mincemeat на Netflix се базира на живота на Юен Монтегю

Операция Кайма, режисирана от Джон Мадън, разказва забележителната история на двама агенти от британското разузнаване, Юен Монтегю и Чарлз Чолмондели, които измислят хитър план за измама за огромна тайна операция, която спасява Сицилия по време на Втората световна война. Оригиналът на Netflix, адаптиран за екрана от Мишел Ашфорд, е базиран на книгата на Бен Макинтайър Британска операция Кайма. Филмът, в който участват Колин Форт като Монтегю и Матю Макфадиен като Чолмондели, ще бъде публикуван ексклузивно в платформата на 11 май 2022 г.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Transmission Films (@transmissionfilms)

Всичко за живота на Юен Монтегю и неговата коварна стратегия.

Юен Едуард Самуел Монтагю е английски адвокат, роден в английската аристокрация на 19 март 1901 г. и е получил образование в Кеймбридж и Харвард. След като завършва колеж, той се записва в доброволческия резерв на Кралския флот. Той бързо се издига в йерархията, за да служи във военноморското разузнаване в Адмиралтейството, където е архитект на необичайна конспиративна схема. Юен Монтегю

От годините си като адвокат по наказателни дела Юен беше естествен човек за контраразузнавателна работа, изобретателен и надарен в стратегията и психологическото управление на ръба. Операция Кайма, която той създава съвместно с Чарлз Чолмондели през 1943 г., е вдъхновена от концепция, предложена от друг изобретателен шпионин, Иън Флеминг. Планът изискваше операция Хъски, която щеше да убеди германците, че предстоящата съюзническа инвазия в Южна Европа ще започне с нападение срещу Сардиния и Гърция, а не срещу Сицилия, най-очевидната цел. Британското посолство беше измамено, като пусна в морето труп със строго секретни бойни планове. Трупът на майор Уилям Мартин беше облечен в униформа на британски летец и имаше различни документи, идентифициращи го.

Юен и колегите му разработиха виртуално съществуване за личността, което включваше Жан Лесли като негов секретар в MI5 и изображения на любовницата му Пам в кърпа за баня. Трупът на Мартин е поставен по такъв начин, че е изхвърлен на бреговете на Испания, неутрална страна, през април 1943 г., когато британското посолство в Мадрид се опитва да възстанови документите, преди да пристигнат германски агенти. Тези опити, разбира се, бяха напразни, тъй като германците първо отказаха да приемат стръвта. Въпреки първоначалните си съмнения, Адолф Хитлер най-накрая е убеден, че Съюзниците възнамеряват да нахлуят в италианския остров Сардиния въз основа на информацията, получена от документите. На 9 юли съюзниците изненадаха германците, като нахлуха в Сицилия.

 Юен Монтегю

Юен написа за инцидента

В книгата си, посветена на мисията, Юен впоследствие пише за инцидента:

Тръпката да знаеш, че те директно и изрично са измамили това чудовище, е наслада от радост за всеки, особено за евреин.

Той издава „Човекът, който никога не е бил“ през 1953 г., класическа история за операция „Кайма“, която спасява живота на хиляди невинни войници. Монтегю имаше кратка епизодична поява във филмовата адаптация от 1956 г. с Клифтън Уеб и Глория Греъм. Юен Монтагю беше лоялен, добродушен човек, чиито откровени изказвания, особено като съдия, понякога нараняваха хората, но за което той бързо се извини. На 19 юли 1985 г. той почина.

Популярни Публикации