Волфганг Петерсен почина на 81-годишна възраст

Волфганг Петерсен , известният режисьор, продуцент и сценарист, почина на 12 август на 81-годишна възраст след битка с рак на панкреаса. Той беше известен с филмите си като Poseidon, Outbreak и Air Force One. Неговият говорител съобщи новината и допълнителни подробности относно погребението му ще бъдат публикувани скоро.

Каква е причината за смъртта на Волфганг Петерсен?

Волфганг Петерсен почина от рак на панкреаса, докато съпругата му Мария Боргел Петерсен беше там. Потвърдено е, че Петерсен е починал вкъщи, а не в болница. Не е известна обаче информация колко дълго Петерсен е имал заболяването. Не е ясно дали е имал други здравословни проблеми в миналото.

  Волфганг ПетерсенКариерата на Волфган Петерсен

Петерсен, който е роден на 14 март 1941 г., посещава Gelehrtenschule des Johannesums в Хамбург и започва да режисира пиеси в Ernst Deutsch Theater през 1960 г. След това учи в Академията за кино и телевизия в Берлин, където получава признание за работата си в немските телевизионни сериали Таторт. Единият или другият от нас, дебютният игрален филм на Петерсен, е психологически трилър, издаден през 1974 г. Той режисира филма от 1977 г. Die Konsequenz, който е базиран на автобиографичната книга на Александър Зиглер. Вторият му филм, Das Boot, излиза през 1982 г. и получава одобрение от критиците, както и шест номинации за Оскар. След това Волфганг режисира The NeverEnding Story през 1984 г., последван от Enemy Mine през 1985 г., първият му игрален филм на английски език. Последният обаче не беше нито критичен, нито икономически успех. Следващата му английска картина, In the Line of Fire, с участието на Клинт Истууд и беше касов хит.

Outbreak и Air Force One, следващите две картини на Petersen, бяха добре оценени от публиката и в боксофиса. За тези два филма той беше придружен от немския оператор Майкъл Балхаус. През 1998 г. Волфганг става известно име в Холивуд. Въпреки че беше първоначалният кандидат да режисира Хари Потър и Философският камък, той отказа през 2000 г. Следващата му картина, The Perfect Storm, беше пусната през 2000 г. и беше касов хит. През 2004 г. Петерсен подписва договор с Warner Bros., който е последван от Troy. През 2006 г. той режисира „Посейдон“, провал в боксофиса, който струва на Warner Bros. 69 милиона долара.

  Волфганг Петерсен

Играта на Ендър, военна научно-фантастична книга, беше обмислена за кинематографична адаптация от Петерсен. Неговите незавършени проекти включват римейк на живо на аниме филма Paprika от 2006 г. и научнофантастичната книга Old Man’s War. Последният му филм като режисьор е комедията за обир от 2016 г. „Четирима срещу банката“.

Потребителите на Twitter отдават почит

Волфганг Петерсен беше добре известен филмов режисьор, известен с безупречната си работа. Когато новината за смъртта му се разпространи, Twitter беше залят от почит.

Популярни Публикации