Вицепрезидентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер бе призната за виновна в корупция

Кристина Фернандес де Киршнер, настоящият вицепрезидент на Аржентина и бивш президент, е изправен пред 12 години затвор, ако бъде доказана вината му по дело за корупция в обществените работи. Прокурорът Диего Лучани повдигна обвинения срещу CFK в понеделник, 22 август 2022 г., в предполагаема измама на държавата и участие в план, включващ отклоняване на публични средства през двете й години като президент между 2007 и 2015 г. Лучани посочи случая като най-голямата корупция маневра в историята на страната и той също поиска от съда специална доживотна дисквалификация, която би забранила на Кирхнер да заема публична длъжност до края на живота си.

След нейните показания в съда през 2019 г. CFK поддържа отричането на твърденията. Малко след последното заседание вицепрезидентът заяви в Twitter, че е изправена пред медиен и правен разстрел, а не пред конституционен съд. Освен това тя твърди, че прокуратурата е нарушила отворената концепция за защита в съда, като я е обвинила в престъпления, в които никога преди не е била обвинена.

Разследване на обвиненията срещу Кристина Фернандес де Киршнер

Вицепрезидентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер е съден с още 12 души за предполагаема „измама на държавата“ и „отклоняване на обществени средства по време на нейното президентство 2007-2015 г.“ Процесът започна през 2019 г. като част от разследване дали CFK и нейният персонал предпочита предприятията на бизнесмена Лазаро Баез за десетки обществени проекти в южната част на Патагония. По-голямата част от тези проекти, повечето от които принадлежаха на Baez, впоследствие се оказаха незавършени или имаха скъпи оферти. Баез, който беше верен на семейство Кирхнер, в крайна сметка беше осъден за корупция.

  Кристина Фернандес де Киршнер

По време на изслушването в понеделник прокурорът Диего Лучани каза, че държавата е станала крайната жертва на предполагаемите престъпления на служителите. Лучани се оплака:

Най-малко 12 души са участвали в измамата. Само координираните действия на всички власти, в сътрудничество с Лазаро Баез, позволиха маневрата да успее. Тези злодеяния са ощетили държавата.

Впоследствие прокурорът обвини CFK в приоритизиране на личното предимство пред обществения интерес и в измама на обществото чрез използване на политическата си позиция. Той заяви:

Кристина Фернандес [де Кирхер] имаше най-високата позиция и използва своите способности и авторитет, за да увеличи максимално ползата от тази маневра.

Планът беше определен като системни корупционни действия от Лучани, който заяви, че е бил спонсориран и поддържан от висшите политически лидери на страната. Освен това той каза, че програмата е измила всички стандарти на обществените поръчки и е навредила значително на държавните финанси. Прокурорът продължи с обвиненията на Кристина Фернандес де Киршнер, че е лидер на незаконната организация и е ръководила процедурата, за да се гарантира, че Баез ще спечели офертите за обществени работи.

Прокурорът Серхио Мола каза още, че CFK не може да е била неинформирана за измамната дейност, която се е извършвала през целия й мандат. Мола продължи:

В 51 търга за период от 12 години имаше постоянни аномалии. Снимковите доказателства категорично разкриват незаконните маневри. Трудно е да се повярва, че Кристина Фернандес [де Киршнер] не е знаела за нищо в офиса си.

След изслушването CFK се обърна към Twitter, за да твърди, че прокуратурата е нарушила принципа на защита, като е повдигнала опасения, които никога не са били повдигани преди. Нейният туит гласеше:

[Прокуратурата] въведе въпроси в обвинителния акт, които никога не са били задавани в открито нарушение на концепцията за защита в процеса.

  Кристина Фернандес де Киршнер

Адвокатът на CFK, Грегорио Далбон, отхвърли обвиненията на вицепрезидента и каза, че защитата преследва правото на валидна защита в процеса. Той заяви:

Прокурорите Лучани и Мола надхвърлят върховенството на закона и създават медиен наратив, така че обществото да мисли, че Кристина Фернандес де Киршнер е лидер на незаконна група за управление на обществени работи.

Бившият президент каза още, че никога не й е била дадена възможност да свидетелства по новите аспекти, включени в делото, и че ще продължи да се защитава в социалните медии. След като 13 заподозрени са на подсъдимата скамейка и обвинението прекрати доказателството си, екипът на защитата ще има 10 работни дни, за да представи своите аргументи. Решението по делото се очаква до края на годината, въпреки че се очаква Киршнер да обжалва, ако се стигне до окончателна присъда срещу нея. За да бъде изпълнена присъдата на вицепрезидента, Върховният съд трябва да ратифицира присъдата. Междувременно, дори и да бъде осъдена, CFK ще получи разрешение да се кандидатира за президент през 2023 г.

Популярни Публикации