Tyson Gay- Wiki, възраст, височина, съпруга, нетна стойност, етническа принадлежност, кариера

Тайсън Гей е американски спринтьор по лека атлетика, който се състезава в бяганията на 100 и 200 метра. Той е най-известен с личното си постижение на 100 м от 9,69 секунди, което го нарежда като втория най-бърз атлет в историята, след Юсейн Болт.

Бързи факти

Празнувано име: Тайсън Гей
Истинско име/пълно име: Тайсън Гей
Пол: Мъжки
Възраст: 40 годишен
Рождена дата: 9 август 1982 г
Родно място: Лексингтън, Кентъки, Съединени щати
националност: американски
Височина: 1,8 м
Тегло: 75 кг
Сексуална ориентация: Направо
Семейно положение: Женен
Съпруга/съпруга (име): Шошана Бойд (м. 2000 г.)
деца: Да (Тринити гей)
Професия: Американски спринтьор по лека атлетика
Нетно състояние през 2022 г.: 15 милиона долара

Тайсън гей биография

Тайсън Гей е роден през 1982 г. в Лексингтън, Кентъки. Баба му се е състезавала за университета в Източен Кентъки, а майка му Дейзи също се е състезавала, когато е била по-млада, въпреки че е била бременна с първото си дете, когато е била в ранните си тийнейджърски години.

Тифани, по-голямата му сестра, беше състезателна спринтьорка, която имаше успешна кариера в гимназията. Тайсън и Тифани, вдъхновени от майка си, се състезаваха при всяка възможност, тренирайки стриктно в училище и на местни ездачи.Беше открито, че има здраво съревнование между тях и Гей по-късно заяви, че бързата реакция на сестра му го насърчи да се възстанови.

Tyson Gay Възраст, височина, тегло

Тайсън Гей е роден на 9 август 1982 г. Висок е 1,8 метра и тежи 75 килограма.

  Тайсън Гей

Тайсън Гей

кариера

Тайсън Гей започва кариерата си, като усъвършенства ритъма и техниката си под ръководството на Кен Нортингтън, бивш държавен шампион на 100 ярда.

Гей работи усилено, за да подобри и надмине рекорда на стадиона на гимназията в Лафайет за 200 метра, въпреки че беше бавен стартер, докато беше на пистата.

До старшата година на този спринтьор той беше по-спокоен атлет, който се фокусира върху 100 метра, спечелвайки държавното първенство и поставяйки последния рекорд на шампионата от 10,60 секунди.

Гей избра да учи маркетинг и социология, а университетската среда предостави на този млад спринтьор първата му възможност да се състезава в игри на NCAA.

По време на шампионата на NCAA за мъже по лека атлетика през март, той завърши четвърти на 60 метра с време 6,63 секунди и пети на 200 метра с време 20,58 секунди.

Шампионатът на NCAA за мъже по лека атлетика на открито, от друга страна, създаде първия шампион на NCAA на Арканзас, поставяйки училищен рекорд от 10,06 секунди. Освен това усилията му в събитието помогнаха на атлетическия отбор на Арканзас да спечели шампионата на NCAA.

Постиженията и наградите на Тайсън Гей

Тайсън Гей печели множество медали от големи международни състезания, включително златен медал на 100 м, 200 м и 4 100 м щафета на световното първенство в Осака през 2007 г.

След атлет на име Морис Грийн, той стана вторият човек в историята, спечелил и трите състезания на Световното първенство. Освен това е четирикратен шампион на САЩ на 100 м.

Нетното състояние на Тайсън Гей през 2022 г

Нетната стойност на Тайсън Гей се оценява на 15 милиона долара към 2022 г. Той е направил по-голямата част от парите си като американски спринтьор. Той започна да печели добре след професионалния си дебют на първенството на открито в САЩ, където завърши втори.

След това той беше избран да се състезава на Световното първенство по лека атлетика през 2005 г., където завърши четвърти. Той продължи да разкъсва глобалната верига, водеща до Олимпиадата през 2008 г. в Пекин, където се очакваше да се състезава срещу най-бързия човек в света Юсейн Болт.

Той все още държи рекорда на САЩ за спринт на 100 метра с време от 9,69 секунди през 2014 г., което го прави вторият най-бърз в света след Болт. Гей живее в луксозно имение във Флорида.

Тайсън Гей стана известен, след като подобри световни рекорди в спринта на 100 и 200 метра за секунди. Този спринтьор изостава само от няколко атлети, които са поставили подобен, но малко по-висок рекорд от него, подобрявайки репутацията на Гей.

Популярни Публикации