Пи Джей О’Рурк почина на 74-годишна възраст

Пи Джей О’Рурк, американски комик и журналист , почина след битка с рак на белия дроб във вторник, 15 февруари 2022 г. Той беше на 74 години, когато почина. Деб Сийгър, вицепрезидент и говорител на неговия издател Grove Atlantic, обяви смъртта му, като каза:

Нашият любим приятел и ценен автор на Grove Atlantic P. J. O’Rourke почина тази сутрин от усложнения от рак на белия дроб.

Народният представител също припомни своите постижения, като каза:Като журналист и политически сатирик, О’Рурк написа над двадесет книги на теми, вариращи от политика до автомобили, етикет и икономика, включително двата си бестселъра №1 на New York Times, Parliament of Wh*res и Give War a Chance.

В публикация на Los Angeles Times от 2008 г., озаглавена „Дайте ми свобода или дайте ми смърт“, политическият анализатор разкрива диагнозата си рак за първи път.

Гледах смъртта в очите. Добре, значи не го направих. Зърнах го сред тълпата. Бях диагностициран с относително лечим вид рак. Бях информиран, че имам 95% вероятност да оцелея. Всъщност ракът увеличи шансовете ми за оцеляване като пиещ, пушач и хранещ се с наситени мазнини.

Пи Джей О’Рурк беше диагностициран със злокачествен хемороид по това време и писа за смъртността си в своя материал. Той написа:

Следващия път, когато видя смъртта, няма да дойда, за да се представя. Не размахвам юмрука на мрачния жътвар. Но ще помня себе си, за да благодаря на Бог поне за смъртта. И тогава ще благодаря на Бог от дъното на сърцето си за уискито.

Не е известно кога злокачествените хемороиди на автора са преминали в ремисия и кога е бил диагностициран с рак на белия дроб. Беше заявено обаче, че той е бил зле в месеците след смъртта си.

Поглед назад към живота на Пи Джей О’Рурк.

Патрик Джейк Пи Джей О’Рурк беше политически сатирик, журналист, писател и експерт от Съединените щати. Той е роден на 14 ноември 1947 г. в Толедо, Охайо, в семейство от средната класа. Завършва университета в Маями и получава магистърска степен по английски език от университета Джон Хопкинс. 74-годишният мъж беше член на литературното общество Alpha Delta Phi и започна писателската си кариера за американски периодични издания като The Rip Off Review of Western Culture, Harry и New York Ace. През 1973 г. той става член на National Lampoon.

  Пи Джей О

О’Рурк е роден с марксистки ценности, но се издига до известност като хуморист с либертариански принципи. През 70-те години на миналия век той става известен като главен редактор на National Lampoon и допринася за забележителни произведения като постановката Lemmings на National Lampoon. В допълнение, авторът е съредактор на хумористичната книга National Lampoon’s 1964 High School Yearbook, която става бестселър за годината. Няколко идеи от книгата в крайна сметка бяха използвани в картината от 1978 г. Animal House.

О’Рурк започва кариерата си на свободна практика през 1981 г., като сътрудничи на списания като Vanity Fair, Car and Driver, Playboy и Rolling Stone, преди да стане ръководител на бюрото за външни работи на последното. Журналистът запазва ролята си до 2005 г., когато се присъединява към вестника като сътрудник редактор. Той също е писал за Atlantic Monthly, Automobile Magazine, Esquire, The Daily Beast и The Weekly Standard. Роденият в Охайо продължи да работи като консервативен експерт в програми като 60 минути и Real Time With Bill Maher. Той също така стана чест коментатор на NPR Чакай, чакай… Не ми казвай!

  Пи Джей О

Пи Джей О’Рурк дори стана лице на дългогодишната кампания на British Airways в Обединеното кралство през 90-те години. През живота си той написа и над 20 романа, включително Reptile от Републиканската партия, Driving Like Crazy, Eat the Rich, Holidays in Hell и The Baby Boom: How It Got That Way (And It Wasn't My Fault) (И аз Никога няма да го направя отново). Две от най-забележителните му книги, Parliament of Wh*res и Give War a Chance, бяха бестселъри на New York Times. Сатирикът също е бил научен сътрудник в Института Катон Х. Л. Менкен. Между 1990 и 1993 г. Пи Джей О’Рурк е женен за Ейми Лъмет. През 1995 г. той се жени за втората си съпруга Тина след развода им. Освен това двойката има три деца заедно.

Twitter скърби за смъртта на Пи Джей О’Рурк.

Пи Джей О’Рурк беше известен хуморист, романист и журналист в Америка. Сатирикът беше обявен за един от най-цитираните автори в Америка от The Guardian, а неговата гонзо журналистика популяризира концепции, поддържани от писатели като Хънтър С. Томпсън в миналото. Солидните политически възгледи на О’Рурк надхвърлят политическото разделение в Съединените щати, както се вижда от неговия хумор, обективни репортажи и непочтителен стил на писане.

Смъртта му шокира безброй журналисти, колумнисти и автори, като много от тях се обърнаха към Twitter, за да изразят искрена почит към автора. PJ O’Rourke ще липсва на семейството, приятелите, колегите и съвременниците му, но наследството му ще продължи да живее. Съпругата му Тина, дъщерите Елизабет и Оливия и синът Клифърд го надживяват.

Популярни Публикации