Пейтън С. Джендрън беше арестуван за убийството на десет биволи по расови причини

Пейтън С. Джендрън, заподозреният за масовата стрелба в Бъфало, очевидно е идентифициран и обвинен в убийство първа степен. В събота, 14 май, около 14:30 ч., заподозреният се твърди, че е отишъл да се разхожда в Tops Friendly Market, 1275 Jefferson Avenue в Бъфало. Тийнейджърът застреля 13 души и излъчи инцидента в социалните мрежи. При инцидента загинаха десет души, а трима бяха ранени. Нападението отне живота на 11 афро-американци и двама бели.

В официално изявление шерифът на окръг Ери Джон Гарсия каза, че нападението е било чисто зло и расово мотивирано:

Направо расово мотивирано престъпление от омраза от някой извън нашата общност — извън Града на добрите съседи, както се изрази кметът — идва в нашия град и се опитва да ни причини зло.Според The ​​Guardian, местният полицейски комисар Джоузеф Грамаглия спря на Buffalo Tops Friendly Market и започна да стреля, докато предаваше на живо инцидента в Twitch през камера, монтирана на каската му:

Той излезе от колата си. Имаше много оръжия. Той беше оборудван с тактическо оборудване. Носеше тактическа каска. Той използва камера, за да предава на живо това, което прави.

Полицай Грамаглия каза, че Джендрън е застрелял четирима души извън магазина, трима от които са починали незабавно. От вътрешността на бизнеса бивш полицай от Бъфало, работещ като охранител, е стрелял по стрелеца. Гардът също успя да го нападне, но бронежилетката му го защити. Скоро след това Gendron уби охранителя, преди да убие други, включително четирима работници в магазина. След като полицията в Бъфало дойде, мъжът се опита да се застреля, но накрая се предаде.

Всичко, което трябва да знаете за Payton S. Gendron

Пейтън С. Джендрън, 18-годишен кавказец, е обвинен в стрелбата и убийството на десет души в събота в супермаркет Бъфало. Той е от Конклин, Ню Йорк, който е близо до Бингхамтън в окръг Брум, и се твърди, че е отишъл три часа, за да извърши ужасяващата стрелба на Tops Friendly Market. Твърди се, че по време на престрелката юношата е бил облечен с военно облекло, бронежилетки и тактическа екипировка, както и със записващо устройство за заснемане на действието. Според Associated Press родителите на Gendron помагат в разследването.

  Пейтън С. Джендрън

Според съседите на Джендрън юношата е посещавал Broome Community-Academic, който е част от системата на колежите на Държавния университет в Ню Йорк. Администраторите на гимназията Susquehanna Valley се обадиха на служителите на наказателното правоприлагане в окръг Broome през юни 2021 г., за да съобщят, че според съобщенията Gendron е заплашил да организира стрелба по време на празненство за дипломиране. Срещу заподозрения обаче не бяха повдигнати обвинения, а след разследването той просто получи психичен преглед и лечение. Според властите Джендрън и преди е проповядвал насилствени настроения на расова основа онлайн.

Съобщава се, че той е подготвил и разпространил документ от 180 страници с омразни материали относно теорията за заместването, възглед за превъзходството на бялата раса, че небелите в крайна сметка ще изместят кавказците по света поради по-високата раждаемост. В своето есе заподозреният твърди, че е изготвил план за нападението на Бъфало, включително време и местоположение, и твърди, че е избрал мястото поради големия брой афро-американци там.

  Пейтън С. Джендрън
В някои от своите онлайн забележки Джендрън похвали и предишни расово мотивирани масови стрелби, включително стрелеца в църкви в Южна Каролина Дилън Роуф, стрелеца в джамия в Нова Зеландия Брентън Тарант и стрелеца от синагогата 'Дървото на живота' в Питсбърг Робърт Грегъри Бауърс. Междувременно губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул информира WABC, че Gendron законно е придобил нападателното оръжие AR-15, използвано при клането в супермаркет в оръжеен магазин Broome. Законно закупеното огнестрелно оръжие на Gendron след това е променено на незаконно, според губернатора.

Payton S. Gendron Такси

След инцидента със стрелбата в Бъфало Пейтън С. Джендрън беше обвинен в градския съд в Бъфало по едно обвинение в убийство първа степен, според офиса на окръжния прокурор на окръг Ери. Въпреки това, окръжният прокурор на окръг Ери Джон Флин предупреди, че заподозреният може да бъде изправен пред нови обвинения в бъдеще:

Моят офис работи в тясно сътрудничество с прокуратурата на САЩ и нашите колеги от правоприлагащите органи за разследване на възможни терористични престъпления и престъпления от омраза. Това е текущо разследване и може да бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

В официално изявление главният прокурор Мерик Гарланд каза, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва инцидента като престъпление от омраза и акт на расово мотивиран насилствен екстремизъм:

Министерството на правосъдието е посветено на провеждането на изчерпателно и навременно разследване на това убийство и преследване на справедливост за тези невинни лица.

Твърди се, че след изправянето му под обвинение Джендрън се е признал за невинен по обвиненията. Сега той е задържан без гаранция. Шерифът на окръг Ери Джон Гарсия каза, че Джендрън също е бил на наблюдение за самоубийство, като полицаи са го наблюдавали, докато е поставил револвер под брадичката си.

Популярни Публикации