Мери Пелтола победи Сара Палинерно за мястото в Камарата на представителите на САЩ

На 31 август демократът Мери Пелтола беше избрана за единственото място в Камарата на представителите на Аляска в САЩ на специални избори. Тя победи бившия републикански губернатор Сара Пейлин, която планираше политическо завръщане. Според неофициалните резултати, предоставени от отдела за избори в Аляска, Пелтола спечели мястото след изчисляване на резултатите от класираните гласове. Сега тя ще изкара остатъка от мандата на покойния републикански представител на САЩ Дон Йънг, който почина през март 2022 г., след като заемаше поста повече от 50 години.

Според NPR Мери Пелтола спечели с малка преднина, получавайки 91 206 гласа срещу 85 987 на Пейлин. Избирането на Пелтола я направи първия член на Конгреса, роден в Аляска. Тя е и първият демократ, избран в Конгреса след покойния представител на САЩ Ник Бегич, който почина през 1972 г. и беше заменен от Йънг през 1973 г.

Всичко, което трябва да знаете за Мери Пелтола

Мери Пелтола, юп’ик дама от Анкъридж, Аляска, е на 48 години. Тя има дипломи от Университета на Аляска и Университета на Северно Колорадо. След като напусна щатското законодателно събрание, тя основа Sattler Strategies и работи като мениджър развитие на общността и устойчивост в Donlin Gold. От 2011 г. до 2013 г. тя служи като временен изпълнителен директор на Междуплеменната рибна комисия на река Кускоквим и като член на съвета в Бетел, Аляска. Тя беше член на Камарата на представителите на Аляска от 1999 до 2009 г.

 Мери Пелтола

Мери Пелтола подчерта как Конгресът трябва да действа, за да защити правата на аборт и да институционализира Роу срещу Уейд в интервю за Anchorage Daily News. Тя заяви следните коментари, докато разработваше как да се създадат по-добри закони за оръжията в страната:

Законодателството за сигурно съхранение, разумните периоди на изчакване и универсалните проверки на миналото могат да ни предпазят в по-голяма безопасност, като същевременно защитават правата, защитени от Втората поправка.

На специалните избори за Камарата на представителите на Аляска демократ победи бившия губернатор Сара Пейлин

Мери Пелтола се състезава срещу Сара Пейлин, Ник Бегич III и Ал Грос за място в Камарата на представителите на Аляска в САЩ. Грос обаче отпадна от състезанието по средата, хвърляйки голяма политическа сила на Демократическата партия зад Пелтола. Изборите бяха проведени на 16 август, а резултатите бяха обявени 15 дни по-късно, когато Мери Пелтола беше обявена за победител в извънредните избори.

Според CNN Сара Пейлин е била разстроена от резултатите от 31 август и е поставила под въпрос гласуването с избор на класация. Тя дори го определи като сложна и объркваща процедура. Пейлин заяви:

Въпреки че сме разстроени от решението, жителите на Аляска знаят, че аз съм последният, който ще се откаже. Вместо това ще презареждам. С надеждата, че жителите на Аляска ще се поучат от тази грешка в системата за гласуване и ще я поправят на следващите избори, нека се борим още по-усърдно, за да изпратим консерватор „Първа Америка“ във Вашингтон през ноември.

 Мери Пелтола

Сара Пейлин планира да се завърне в политиката 14 години след като Джон Маккейн я номинира за републикански кандидат за вицепрезидент през 2008 г. По време на кампанията си за Камарата на представителите тя спечели национално внимание и получи одобрението на бившия американски президент Доналд Тръмп. Въпреки това, след като загуби, тя подаде оставка от кабинета на губернатора през 2009 г., по средата на мандата си.

Популярни Публикации