Лиз Тръс бе избрана за министър-председател на Обединеното кралство, след като победи Риши Сунак

Лиз Тръс победи външния министър на Обединеното кралство Риши Сунак в понеделник, за да стане третата жена, избрана за министър-председател на Обединеното кралство, след Борис Джонсън, който служи от 2019 до 2022 г. Според CNBC около 81 326 членове на Консервативната партия са гласували за Тръс, докато почти 60 399 гласуваха за Сунак. След изборите последният се премести в Twitter, за да поздрави онези, които са гласували за него, и да обедини членовете на партията в полза на Тръс.

Междувременно Лиз Тръс се присъедини към сцената, за да изрази благодарност към партийните работници и председателя на Комитета от 1922 г. сър Греъм Брейди, който обяви резултатите:

Привилегия е да бъда избран за лидер на Консервативната и Юнионистката партия. Бих искал да благодаря на сър Греъм Брейди, председателя на Комитета от 1922 г. Бих искал да поздравя екипа на партията за организирането на едно от най-дългите интервюта за работа в света.Тя също така изрази благодарност към опонента си Риши Сунак и напускащия премиер Борис Джонсън:

Бих искал да изразя своята благодарност на нашия напускащ лидер, моя приятел Борис Джонсън. Борисе, ти завърши Брекзит. Вие разбихте Джеръми Корбин и поставихте ваксината. И се противопоставихте на Владимир Путин. От Киев до Карлайл те обожаваха.

Новоизбраният министър-председател разкри и част от обещанията, които възнамерява да спази през следващите две години:

Ще направя амбициозно предложение за намаляване на данъците, като същевременно развиваме икономиката си. Ще обърна внимание на енергийния проблем, като обърна внимание на енергийните разходи на хората, както и на дългосрочните трудности, които имаме с енергийните доставки. И ще изпълня ангажимента си към НЗОК.

Лиз Тръс също каза, че е водила кампания като консерватор, че ще управлява като консерватор и че ще постигне фантастичен триумф за Консервативната партия през 2024 г.

Лиз Тръс, следващият британски министър-председател, преди това е заемала няколко поста в кабинета при министър-председателя Дейвид Камерън.

Лиз Тръс е британски политик, който току-що беше избран за лидер на Консервативната партия и е на път да стане министър-председател на Обединеното кралство. Тя е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд, Англия, в семейството на Джон Кенет и Присила Мери Тръс и впоследствие се премества в Пейсли, Ренфрюшир, Шотландия, със семейството си. Мертън Колидж, Оксфорд, е мястото, където политикът учи философия, политика и икономика, преди да се дипломира през 1996 г. Тръс беше член на Националния изпълнителен комитет на либералдемократическата младеж и студенти (LDYS) и президент на либералдемократите на Оксфордския университет, преди да се дипломира .

  Лиз Тръс

Тя обаче се присъединява към Консервативната партия през 1996 г. Лиз Тръс започва работа в Shell същата година и се квалифицира като дипломиран управленски счетоводител (ACMA) през 1999 г. На следващата година тя се присъединява към Cable & Wireless и се издига до позицията на икономическия директор директор, преди да напусне през 2005 г. Между 1998 г. и 2000 г. Тръсс беше председател на Консервативната асоциация на Люишам Дептфорд, а през 2006 г. беше избран за съветник на Елтъм Саут на изборите за съвета на квартал Гринуич в Лондон. През януари 2008 г. тя също е назначена за постоянен заместник-директор на Reform Research Trust.

Твърди се, че роденият в Оксфорд е заемал роли в кабинетите на министър-председателите Дейвид Камерън, Тереза ​​Мей и Борис Джонсън. От 2010 г. тя е член на парламента за Югозападен Норфолк. Тръс служи като парламентарен заместник-държавен секретар по грижите за децата и образованието от 2012 до 2014 г. и беше назначен за държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони след промените в кабинета през 2014 г. След напускането на Камерън през 2016 г. Лиз Тръс беше назначена за държавен секретар по правосъдието и лорд-канцлер, като стана първата жена лорд-канцлер в 1000-годишната история на страната.

По време на общите избори през 2017 г. тя беше назначена за главен секретар на Министерството на финансите. Борис Джонсън назначи Тръс за държавен секретар по международната търговия и президент на Борда по търговия след напускането на Мей през 2019 г. Същата година политикът беше назначен за министър на жените и равенството, преди да бъде назначен за външен министър от Джонсън при промените в кабинета през 2021 г.

  Лиз Тръс

Лиз Тръс сега е държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието. През 2021 г. тя ще стане и главен преговарящ на правителството с Европейския съюз и Обединеното кралство, ръководител на Съвета за партньорство между ЕС и Обединеното кралство. 47-годишният също така създаде групата за свободно предприемачество на консервативните депутати и е написал много статии и книги, включително After the Coalition и Britannia Unchained. 47-годишният също така създаде групата за свободно предприемачество на консервативните депутати и е написал много статии и книги, включително After the Coalition и Britannia Unchained. След напускането на Джонсън тя беше избрана за лидер на Консервативната партия през 2022 г.

Личен живот

Тръс е омъжена за колега счетоводител Хю О’Лиъри и има две деца от него. Тръс ще поеме поста министър-председател на Обединеното кралство, когато Борис Джонсън подаде оставка на кралица Елизабет II. След това кралицата официално ще назначи Тръс за министър-председател. Според докладите, официалното тържество ще се проведе в шотландския замък на кралицата Балморал, където тя живее в момента, вместо в Бъкингамския дворец, тъй като кралицата продължава да се бори с проблемите, свързани с мобилността. Лиз Тръс и Борис Джонсън се очаква да отидат в Балморал тази седмица, за да изпълнят официалните си задължения.

Популярни Публикации