Летиция Джеймс съди Доналд Тръмп за участие във фалшиви финансови отчети

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е завела дело срещу Доналд Тръмп, три от неговите възрастни деца и организацията Тръмп в твърдения за измама, включително изфабрикувани финансови отчети, отнасящи се до фирмата. В гражданско дело от 220 страници тя също така твърди, че Тръмп е излъгал за личното си състояние, за да получи по-добри заеми и застраховки за фирмата си, както и да намали данъците й. Летиция Джеймс в момента търси обезщетение от около 250 милиона долара и иска на Тръмп и трите му деца да бъде забранено да функционират като изпълнителни директори на която и да е корпорация в Ню Йорк до края на живота си.

Тя също поиска всички фирми на Тръмп, включени в случая, да бъдат забранени да правят бизнес в Ню Йорк за неопределено време. Джеймс дори каза, че е поискала IRS и федералните прокурори в Манхатън да проведат допълнителни разследвания срещу Тръмп за предполагаеми престъпления.

Всичко, което трябва да знаете за Летиция Джеймс.

Летиция Джеймс е американски адвокат, политик и активист, която сега служи като 67-ми главен прокурор на Ню Йорк. Тя създаде история, като стана първата афро-американка, заела тази позиция. Тя е родена на 18 октомври 1958 г. в Ню Йорк от родителите Нели и Робърт Джеймс и е израснала със седемте си братя и сестри. Джеймс завършва гимназия Форт Хамилтън през 1981 г. с бакалавърска степен. по либерални изкуства с акцент върху социалната работа от Lehman College на City University of New York.

Адвокатът завършва Юридическия факултет на университета Хауърд във Вашингтон и започва да практикува право в щата Ню Йорк през 1989 г. През 2013 г. тя също така завършва с отличие Факултета по международни и обществени въпроси на Колумбийския университет с магистърска степен по публична администрация. Летиция Джеймс преди това е работила като обществен защитник за Обществото за правна помощ и е създала Urban Network, група от афро-американски професионални организации, посветени на предоставянето на стипендии на млади хора.

  Летиция Джеймс

През 1999 г. роденият в Бруклин е назначен за първия помощник-главен прокурор на града, отговарящ за регионалната служба. Тя също се присъедини към Партията на работещите семейства, след като спечели изборите за градски съвет срещу Джефри А. Дейвис през 2003 г. Летиция Джеймс беше избрана за обществен адвокат на град Ню Йорк през 2013 г. и стана първата цветнокожа жена в щата. Според докладите нейната агенция е обработила повече от 32 000 жалби и е приела повече законодателство от всички предишни обществени адвокати взети заедно.

Делото на Летиция Джеймс срещу Доналд Тръмп.

Летиция Джеймс заяви в сряда, че е подала гражданска жалба срещу организацията на Тръмп, Доналд Тръмп и трите му деца, Доналд Тръмп младши, Ерик и Иванка, всички от които са функционирали като бизнес служители. Жалбата също така посочва бившия финансов директор на Trump Organization Алън Уайселбърг и изпълнителния директор Джеф Маккони като обвиняеми. Делото обвини Тръмп в преувеличаване на активите му с милиарди долари, за да получи изгодни заеми и да се подсигури:

Случаят показва, че Доналд Тръмп измамно надува нетната си стойност с милиарди долари, за да се обогати несправедливо и да измами системата, като така наранява всички нас. Той постигнал това със съдействието на другите обвиняеми.

  Доналд Тръмп

Твърди се, че между 2011 г. и 2021 г. Тръмп и неговата организация са завишили стойността на други имоти, включително небостъргач в Долен Манхатън, мезонет на Пето авеню и Мар-а-Лаго, в замяна на невероятни финансови облаги като по-ниски данъчни сметки, изгодни заеми , и по-ниска застраховка:

Общо г-н Тръмп, организацията Тръмп и другите ответници определиха повече от 200 неточни и подвеждащи оценки на активи, съдържащи се в 11-те изявления, обхващащи 2011 г. до 2021 г., като част от повтарящ се модел и общ план.

Според гражданския иск личните финансови отчети на Тръмп през десетилетието също са били измамни и измамни както по същество, така и по представяне. Освен това се твърди, че размерът на завишените цени на активите е изумителен и че те влияят на повечето, ако не и на всички, притежавани имоти за дадена година.

Докато обясняваше предполагаемите случаи на измама, Джеймс каза, че Мар-а-Лаго на Тръмп е спечелил по-малко от 25 милиона долара годишни приходи:

Трябваше да струва приблизително 75 милиона долара, но струваше 739 милиона долара.

Твърди се, че Тръмп е получил поредица от банкови упълномощени оценки за неговия търговски имот на Уолстрийт 40 в Ню Йорк, които показват стойност от 200 милиона долара през август 2010 г. и 220 милиона долара през ноември 2012 г. След това тя заяви:

И все пак в декларацията си от 2011 г. г-н Тръмп посочи 40 Wall Street за 524 милиона долара, които нараснаха до 530 милиона долара през следващите две години, повече от два пъти стойността, определена от специалистите.

Адвокатът продължи:

Още по-утежняващо е, че оценката от над 500 милиона долара се основава на информация от оценител, който оцени сградата на малко повече от 200 милиона долара.

Летиция Джеймс също се обърна към Trump Tower на Пето авеню в Манхатън, като каза:

Г-н Тръмп посочи, че резиденцията му е по-голяма от 30 000 квадратни фута, което е използвано за оценка на апартамента. Всъщност апартаментът беше по-малко от 11 000 квадратни фута, което г-н Тръмп беше напълно наясно.

В жалбата се казва още, че оценката на апартамента се е увеличила до 327 милиона долара през 2015 г. и 2016 г., което го прави единственият апартамент в Ню Йорк, който се продава за тази сума. Джеймс каза, че утрояването на размера на апартамента поради съображения за оценка е планирана и целенасочена измама, а не честна грешка.

Делото също така твърди, че организацията Тръмп никога не е наемала външни специалисти за управление на финансите на Доналд Тръмп. Твърди се, че тези изявления включват оценка на недвижими имоти, използвани за получаване на заеми и застраховки:

До степента, в която г-н Тръмп и организацията на Тръмп получиха външни експертни насоки за това как да подходят към оценката на активите, те обикновено отхвърляха или противоречаха на такива съвети.

  Летиция Джеймс

Според CNBC Тръмп е обвинен в последователни и повтарящи се измами; заговор за фалшифициране на бизнес записи; фабрикуване на фирмени записи; заговор за фабрикуване на фалшиви финансови отчети; издаване на неверни финансови отчети; заговор за извършване на застрахователна измама и застрахователна измама. В отговор на обвиненията на Летиция Джеймс, адвокатът на Тръмп Алина Хаба каза, че заявлението е съсредоточено върху прокарването на политическия дневен ред на главния прокурор, а не върху фактите или закона:

Съвсем очевидно е, че прокуратурата е превишила законовите си правомощия, като е проверявала сделки, в които няма противозаконност.

Адвокатът продължи:

Убедени сме, че нашата съдебна система няма да толерира тази неограничена злоупотреба с власт и очакваме с нетърпение да защитим нашия клиент срещу всички неоснователни обвинения на главния прокурор.

Междувременно Доналд Тръмп се втурна към Twitter, за да определи разследването като лов на вещици. Твърди се, че като част от разследването си Летиция Джеймс е проучила милиони документи и е интервюирала повече от 65 свидетели. Според докладите, окръжната прокуратура на Манхатън също е започнала наказателно разследване по въпроса.

Популярни Публикации