Леон Витали почина на 74-годишна възраст

Дългогодишният партньор и сътрудник на Стенли Кубрик Леон Витали почина в петък, 19 август, на 74-годишна възраст в Лос Анджелис. Смъртта му беше потвърдена от семейството му пред Асошиейтед прес. Актьорът беше придружен от трите си деца Маша, Макс и Вера в момента на смъртта си. Докато семейството не разкри причината за смъртта, беше заявено, че Виталий е починал тихо.

След смъртта му Маша Витали направи следното изявление пред Асошиейтед прес:

Леон беше прекрасен и чаровен човек, който носеше любов и топлина навсякъде, където отидеше, вдъхновен от любопитството си. Той ще бъде запомнен с нежност и много ще съжалява за много хора, които е докоснал.Всичко за Леон Витали

Леон Витали е английски актьор, най-известен с изявите си във филми на Стенли Кубрик като Бари Линдън през 1977 г. и Широко затворени очи през 1999 г. Той също така е работил като асистент на Кубрик в The Shining, Full Metal Jacket и Eyes Wide Shut, сред други филми.

 Леон Витали

Леон Витали е смятан за дясната ръка на Стенли Кубрик през годините. Те се запознават през 1974 г., може би по време на снимките на Бари Линдън (в който Витали изобразява лорд Булингдън). Твърди се, че след първоначалното им сътрудничество Витали е създал връзка с Кубрик по време на продукцията и впоследствие е бил поканен да се присъедини към легендарния режисьор за неговата адаптация на The Shining на Стивън Кинг. Виталий работи като асистент на Кубрик по време на продукцията.

По-късно, във филма „Пълно метално яке“ от 1987 г., Витали работи като кастинг директор и асистент на Кубрик. Витали отново беше кастинг режисьор и асистент на Кубрик в последния му филм, „Широко затворени очи“ от 1990 г., и отново изигра Червеното наметало. Реквизит от вестник също служи като великденско яйце за Виталий във филма. Статия във вестника, прочетена от героя на Том Круз, д-р Уилям Харфорд, споменава Виталий като модния дизайнер Леон Витали.

Според документалния филм на Тони Зиера от 2017 г. Vitali, Filmworker, английският актьор е управлявал реставрацията на филмите на Стенли Кубрик след смъртта му. В документалния филм се казва, че Витали подчертава позицията си на личен помощник на Кубрик над актьорската си кариера.

Асошиейтед прес съобщава:

Виталий дори постави видео монитор, за да може Кубрик да следи умиращия си домашен любимец веднъж.

Дебютът на Леон Витали в индустрията

От 1970 г. до 2018 г. покойният 74-годишен посещава Лондонската академия за музикално и драматично изкуство и работи във филми. Леон Витали е участвал в няколко телевизионни програми в еднократни части в началото на 70-те години, преди да бъде избран за The Fenn Street Gang през 1971 г. В 16 епизода той играе ролята на Питър Крейвън.

 Леон Витали

Витали играе Виктор Франкенщайн в легендарния филм от 1977 г. Терорът на Франкенщайн, две години след първата му работа със Стенли Кубрик. Витали се запознава с бъдещата си съпруга, дизайнерката на костюми Керсти Витали (по баща Густафсон), докато работи върху картината. Те имат три деца заедно. Въпреки че не е доказано, страницата на Керсти в IMDb показва, че двамата са се развели по някое време.

Популярни Публикации