Кралица Елизабет II, британски монарх, почина на 96-годишна възраст

кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември на 96 години, слагайки край на своето историческо 70-годишно управление. Кралското семейство публикува официално съобщение в социалните медии, в което съобщава за нейната смърт. Кралицата е починала мирно в дома си в Балморал, според изявлението. В друга декларация на крал Чарлз III се казва, че смъртта на майка му е източник на дълбока скръб за семейството.

Той също така каза, че смъртта на кралицата ще бъде дълбоко преживена в цялата нация, Кралствата и Британската общност, както и от безброй хора по целия свят. Кралицата почина скоро след като във вторник назначи Лиз Тръс за новоизбран министър-председател на Обединеното кралство. Твърди се, че покойната кралица е имала много здравословни проблеми през последните месеци и е живяла в имението си в Балморал поради проблеми с мобилността.

Кралицата също отложи виртуална среща с нейния Частен съвет преди смъртта си, а в официално изявление се казва, че лекарите са притеснени за нейното здраве:

След допълнителния преглед тази сутрин, лекарите на Нейно Величество са притеснени за здравето й и са предложили тя да остане под медицинско наблюдение.

Кралица Елизабет II беше незабавно заменена от най-големия си син, крал Чарлз III, който стана най-възрастният човек, държал британския трон. Смъртта на първата идва почти година след като 73-годишният й съпруг, принц Филип, почина през юни 2021 г.

 Кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II беше майка на четири деца.

Кралица Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. по време на управлението на нейния дядо, крал Джордж V, от кралица Елизабет, кралицата майка (тогава херцогиня на Йорк) и крал Джордж VI (тогава херцог на Йорк). Тя споделя детството си с единствената си сестра, принцеса Маргарет, която е родена през 1930 г. Когато кралицата е била тийнейджър, тя се е запознала с бъдещия си съпруг, принц Филип от Гърция и Дания. Техният годеж е официално обявен на 9 юли 1947 г., а кралската двойка се жени на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Кралицата беше горда майка на четири деца.

На 14 ноември 1948 г. тя ражда първото си дете от принц Филип - принц Чарлз. Принцеса Ан, второто им дете, е родена на 15 август 1950 г. Принц Андрю, третото им дете, е роден на 19 февруари 1960 г., а принц Едуард, четвъртото им дете, е роден на 10 март 1964 г. Принцеса Ан и капитанът Децата на Марк Филипс, Питър Филипс и Зара Тиндал, дъщерите на принц Андрю и Сара Фъргюсън, принцеса Беатрис и принцеса Юджийн, и децата на принц Едуард и графиня Софи, лейди Луиз Уиндзор и виконт Севърн Джеймс, бяха внуци на кралица Елизабет II.

 Кралица Елизабет II

Принцеса Шарлот, принц Луис, принц Джордж, Савана Филипс, Айла Филипс, Миа Тиндал, Лена Тиндал, Лукас Филип Тиндал, Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, Август Филип Хоук Бруксбанк, Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор и Сиена Елизабет Мапели Моци бяха сред тях 12-те правнуци на кралицата.

Популярни Публикации