Колко богат е Салман Рушди? Нетно състояние, кариера, заплата

Салман Рушди , роден в Индия британско-американски автор, е бил намушкан многократно с нож преди представянето си в института Chautauqua в Ню Йорк в петък, 12 август. Според различни източници Рушди е бил транспортиран с хеликоптер до болница в Ери, Пенсилвания. Рушди е намушкан многократно по време на атаката, включително във врата, корема и други области. Той също така е претърпял увреждане на много органи, включително черния дроб и едното си око, от което може да загуби зрение. На 13 август агентът на автора, Андрю Уайли, информира Ройтерс:

Салман почти сигурно ще загуби едното си око; Нервите на ръката му бяха прерязани, а черният му дроб беше намушкан и унищожен.

75-годишният Рушди не можеше да говори в петък, защото беше на вентилатор. Оттогава обаче здравето на световноизвестния автор изглежда се е подобрило. След това Рушди беше изключен от вентилатора и си чатеше (и се смееше), според британския романист Аатиш Тасир.Нетната стойност и литературната кариера на Салман Рушди

Салман Рушди се оценява на между 10 и 15 милиона долара, според статистика, събрана от множество уеб източници. По-голямата част от парите му може да се проследи назад до най-важното събитие в живота му: публикуването на неговата разногласна книга „Сатанинските стихове“. Продажбите на книгата веднага след излизането й през 1988 г. не бяха нищо необичайно. Представянето на ислямския пророк Мохамед в „Сатанинските стихове“ обаче предизвика огромно възмущение в Пакистан през февруари 1989 г. След това аятолах Рухола Хомейни, покойният и бивш лидер на Иран, издаде фетва (ислямско правно изявление) срещу Салман Рушди и книгата издатели. Фатва също призовава за техните екзекуции, принуждавайки Рушди да се укрива повече от десетилетие.

  Салман Рушди

Продажбите на книгата се увеличиха в резултат на огромното религиозно недоволство и противоречия, които тя предизвика. Салман Рушди е спечелил приблизително 2 милиона долара през първата година от разпространението на книгата, според книгата на Даниел Пайпс от 1990 г., The Rushdie Affair: The Novel, the Ayatollah, and the West. Междувременно в Daily Mail от 2012 г. Джефри Леви заяви, че Рушди е закупил имот за няколко милиона паунда на Bishop’s Avenue в Хампстед.

Салман Рушди е един от най-успешните писатели на ХХ век, написал 12 романа, както и няколко есета и детски книги. Рушди говори за своите навици на харчене и намекна как е получил такова голямо богатство в интервю през 2020 г. с Крис Тейлър от IOL. Носителят на 'Златен ПЕН' споделя, че в началото на кариерата си не е имал много пари. Той заяви:

През повечето време бях разорен. В Обединеното кралство може да намерите работа на непълен работен ден в рекламна фирма и да работите два или три дни в седмицата. Завършването на „Среднощни деца“ ми отне пет години и се издържах, работейки в Ogilvy & Mather.

Авторът на Клоуна Шалимар продължи с думите:

Винаги съм бил много пестелив с парите. Не съм си купил бърза кола например, а по-скоро обикновен Ситроен. Дори и да имах пари, никога не бих си купил Lamborghini. Нямам и никога не съм имал пищни вкусове.

  Салман Рушди

Нетното състояние на Салман Рушди изглежда се увеличава въпреки злощастното събитие, което току-що го отведе в болницата. Според Indy100 продажбите на The Satanic Verses са се увеличили, след като новината за намушкането избухна. Няколко от произведенията на Рушди отново влязоха в списъка с бестселъри на сайтове като Amazon през последните 48 часа.

Популярни Публикации