Колин Кантуел почина на 90-годишна възраст

Колин Кантуел почина на 90-годишна възраст в събота, 21 май 2022 г. След продължителна борба с деменцията се твърди, че концептуалният художник е починал в дома си в Колорадо. Сиера Дал, любовницата на Кантуел през целия живот, впоследствие уведомява Нюзи за смъртта на художника. Той беше добре известен с работата си по Междузвездни войни заедно с Джордж Лукас, където създаде прототипи за X-wing, изтребител TIE, Star Destroyer и Death Star, наред с други неща.

Наследството на покойния Колин Кантуел

Колин Кантуел е роден в Сан Франциско през 1932 г. и интересът му към космоса датира от детството му. Той продължава да учи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), където препоръчва на университета да създаде отдел за анимация. Кантуел стана първият завършил анимация в UCLA.

 Колин Кантуел

Кантуел прекарва голяма част от 60-те и 70-те години на миналия век, работейки както по реални мисии на НАСА за изследване на последната граница, така и по научнофантастични фантазии за това, което може да е там. Кантуел имаше добра кариера, преди да се премести в Холивуд. Кантуел е работила в НАСА и Лабораторията за реактивни двигатели, където е създала програми за обществено образование, за да помогне на хората да разберат космическите пътувания. Кантуел ще продължи да създава множество емблематични поредици в няколко научно-фантастични филма, обединявайки своите архитектурни и космически интереси. Сред приноса му към 2001: Космическа одисея са идеите за драматичната начална сцена на филма.

Той заяви:

Работих в тясно сътрудничество със Стенли Кубрик и го убедих, че филмът не трябва да започва с 20-минутен дебат на конферентна маса.

След като разглежда работата му върху космическия кораб през 2001 г. и служи като технически консултант по диалога за „Близки срещи от третия вид“ на Стивън Спилбърг през 1973 г., той получава обаждане от Джордж Лукас с молба да бъде концептуален художник за „Междузвездни войни“. Всички космически кораби, представени в емблематичния филм от 1977 г., от изтребителя X-Wing и бунтовническите крайцери до Star Destroyers и Death Star, са базирани на неговия прототип.

 Колин Кантуел

Кантуел твърди, че X-Wing е вдъхновен от задния край на стреличка, която е хвърлил, докато е бил в бар, докато изкопът на Звездата на смъртта, който Люк Скайуокър лети надолу, за да унищожи, е вдъхновен от докосване на леност. Неговото влияние върху марката Междузвездни войни не може да бъде подценено, тъй като работата му определи дизайнерските цели на франчайза, които са все още актуални днес благодарение на свежите концепции, въведени в програми като The Mandalorian. Колин от друга страна не спря дотук. През 1983 г. той работи като компютърен програмист в трилъра на Джон Бадам от Студената война WarGames.

Популярни Публикации