Кой е Ноам Чомски? Wiki, възраст, етническа принадлежност, съпруга, височина, нетно състояние, кариера

В епохата, в която звездите на спорта и филма се славят по целия свят, има някои професии, които често се пренебрегват заради приноса им към обществото. Академичните области са един пример за такава професия. Академичните области може да нямат много знаменитости, но те са оформили живота ни. Ноам Чомски, американски политически активист, социален критик, лингвист и учен, е един такъв академик.

Бързи факти

Празнувано име: Ноам Чомски
Истинско име/пълно име: Аврам Ноам Чомски
Пол: Мъжки
Възраст: 93 години
Рождена дата: 7 декември 1928 г
Родно място: East Oak Lane, Филаделфия, Пенсилвания, Съединени щати
националност: американски
Височина: 1,69 м
Тегло: 60 кг
Сексуална ориентация: Направо
Семейно положение: Женен
Съпруга/съпруга (име): Валерия Васерман (м. 2014), Карол Чомски (м. 1946-2008)
деца: Да (Авива Чомски, Хари Чомски, Даян Чомски)
Запознанства/приятелка
(Име):
N/A
Професия: американски лингвист, философ, когнитивен учен, историк, социален критик и политически активист
Нетно състояние през 2022 г.: 8 милиона долара
Последна актуализация: юни 2022 г

Биография на Ноам Чомски

Ноам Чомски е роден на 7 декември 1928 г. Родният му град е Филаделфия, а кварталът му е East Oak Lane. Баща му е ашкенази евреин, който напуска Украйна и се установява в Съединените американски щати, където преподава в Gratz College във Филаделфия. Майка му е била и активистка, и учителка.

Бяха се срещнали за първи път в Микве Израел. Ноам, най-голямото от двете деца, беше известен със своята жестока конкуренция. Дейвид, по-малкият му брат, беше по-малко състезателен и по-спокоен. Двамата братя са отгледани да практикуват юдаизъм; те научиха иврит и обичаха да обсъждат политика. Те също бяха очаровани от ционизма.Ноам беше изпитал голяма доза антисемитизъм в младостта си. Чомски посещава Gratz College и започва да се идентифицира с лявата анархистка политика в ранна възраст. Той написа академична статия за фашизма и неговото падане, първата му от много, като кулминация на Испанската гражданска война, продължила от 1936 до 1939 г. Чомски се записва в Университета на Пенсилвания, когато е на 16 години.

Неговите теми бяха широки и общи по характер. Преподаваше иврит и изучаваше арабски. Той почти отпадна от университета, след като се разочарова от учебните програми и методи. Той беше повторно въведен в академичните среди, след като разговаря със Зелиг Харис, руски лингвист. Чомски учи теоретична лингвистика като специалност. Докторската му дисертация е завършена в Харвардския университет.

Ноам Чомски Възраст, височина, тегло

Ноам Чомски е роден на 7 декември 1928 г. Към 2022 г. е на 93 години. Висок е 1,69 метра и тежи 60 килограма.

  Ноам Чомски

Ноам Чомски

кариера

на Ноам Чомски кариерата започва в Масачузетския технологичен институт, един от най-престижните университети в света. Повишен е до асистент и преподава лингвистика и философия. Въпреки неприязънта си към Масачузетския технологичен институт му е предложена позиция като доцент, последвана от позиция в престижния Колумбийски университет.

През 1958 г. той публикува книга, наречена Синтактични структури. До 1962 г. той се превърна в де факто лингвистичния авторитет на Америка. Неговите книги за изследване на езика поляризираха критиците през цялата му академична кариера и продължават да го правят и днес. По време на войната във Виетнам той стана много политически активен, вярвайки, че Америка не трябваше да се намесва в конфликта. И днес той е политически активен. Той и Джордж Милър (професор от Харвард) са съавтори на няколко статии по математическа лингвистика.

Постижения и награди на Ноам Чомски

Лондонският 'Таймс' нарече Ноам Чомски един от най-влиятелните хора на ХХ век и той е получил множество почетни степени от колежи по целия свят. Той също така е получил множество награди за мир и пчелен вид, кръстен на него.

Нетното състояние на Ноам Чомски през 2022 г

Като се имат предвид неговите постижения, не е изненадващо, че състоянието на Ноам Чомски е най-малко 8 милиона долара към октомври 2022 г. Ноам Чомски е смятан за един от най-великите мислители на своето поколение. Неговата нетна стойност за света по отношение на знания и изследвания е много по-голяма от това, което може да бъде измерено в парично изражение.

Популярни Публикации