Кой е Лиъм Нийсън? Wiki, възраст, височина, съпруга, нетно състояние, етническа принадлежност, кариера

Лиъм Нийсън е известен северноирландски актьор, който започва кариерата си през 1976 г., като се присъединява към Lyric Players’ Theatre за две години. През 1993 г. той става известен, след като се появява във филма на Стивън Спилбърг, получил одобрението на критиката „Списъкът на Шиндлер“, за който получава първата си номинация за Оскар. Кралица Елизабет II го направи OBE (Офицер на Ордена на Британската империя) през 2000 г.

Бързи факти

Празнувано име: Лиъм Нийсън
Истинско име/пълно име: Лиам Джон Нийсън
Пол: Мъжки
Възраст: 70 години
Рождена дата: 7 юни 1952 г
Родно място: Балимена, Обединеното кралство
националност: ирландски
Височина: 1,93 м
Тегло: 80 кг
Сексуална ориентация: Направо
Семейно положение: Разведена
Съпруга/съпруга (име): Наташа Ричардсън (м. 1994–2009)
деца: Да (Майкъл Ричардсън, Даниел Нийсън)
Професия: актьор
Нетно състояние през 2022 г.: 160 милиона долара

Биография на Лиъм Нийсън

Лиам Джон Нийсън е роден на 7 юни 1952 г. в Балимена, графство Антрим, Северна Ирландия, в семейството на Бърнард Барни и Катрин Кити Нийсън. Розалийн, Бернадет и Елизабет са негови братя и сестри.

Учеше уроци по бокс в училище и оттогава стана шампион по бокс. Той също така участва в училищни пиеси. Нийсън посещава Queen’s University Belfast, преди да напусне да работи в пивоварната Guinness.Лиам Нийсън Възраст, височина, тегло

Лиъм Нийсън е роден на 7 юни 1952 г., а на 23 септември 2022 г. ще навърши 70 години. Висок е 1,93 м и тежи 80 кг.

  Лиам Нийсън

Лиъм Нийсън

кариера

По-рано в кариерата си Лиъм Нийсън работи като шофьор на камион и оператор на мотокар, наред с други неща. През 1978 г. той се появява като Исус Христос в религиозен филм. По-късно се премества в Дъблин, където се появява в няколко продукции на Project.

Джон Бурман открива Нийсън през 1980 г. и го избира във филма „Екскалибур'. След това се премества в Лондон, където се появява във филми като „Крул', „Наградата', „Агне', „Ако дойде утре', „Дует'. за едно“, „Високи духове“, „Мъртвият басейн“ и „Добрата майка“.

Нийсън участва в наградения с Оскар филм „Списъкът на Шиндлер“ през 1993 г. Други одобрени от критиката филми, в които се е появявал, включват „Роб Рой“, „Майкъл Колинс“ и „Призраците“. Той също така се е появявал в „Междузвездни войни“ филмови серии и озвучава Аслан в „Хрониките на Нарния“.

„A Woman of Substance“, „Empires: The Greeks“, „Evolution“, „Star Wars: The Clone Wars“, „Family Guy“ и „Inside Amy Schumer“ са сред многото телевизионни предавания, в които Лиам Нийсън се е появявал .

Нийсън ще се появи във филмите The Commuter, ‘Widows’ и ‘Hard Powder’ през 2018 г. Той също така се появява в редица видеоигри, включително „Lego Dimensions” от 2015 г.

Постижения и награди на Лиам Нийсън

Лиъм Нийсън печели наградата на Чикагската асоциация на филмовите критици за най-добър актьор през 1993 г. Той е номиниран за Оскар и награда BAFTA през същата година. Освен това е номиниран за три награди 'Златен глобус'. Той също така получи награди от Ирландската филмова и телевизионна академия, Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис и британските филмови награди Evening Standard.

Нетното състояние на Лиъм Нийсън през 2022 г

Нетната стойност на Лиам Нийсън се оценява на повече от 160 милиона долара към октомври 2022 г. Той прави парите си, като участва в редица комерсиално успешни филми. Той се е появявал в различни мейнстрийм роли и е предоставил гласа си в редица филми, включително „A Monster Calls“. Той също така се появява в реклама на Super Bowl XLIX.

Лиъм Нийсън е широко смятан за един от най-популярните актьори в света. Той е обявен за посланик на добра воля на УНИЦЕФ през 2011 г. и е патрон на благотворителния филмов фестивал CineMagic. Нийсън беше включен в списъка на Richtopia с най-влиятелните филантропи и социални предприемачи в световен мащаб през 2017 г. заради приноса си към филантропията. Той беше заклет пушач по-рано в кариерата си, но се отказа през 2003 г.

Съпруга на Лиъм Нийсън, брак

Лиъм Нийсън се жени за актрисата Наташа Ричардсън през 1994 г. Ричардсън, съпругата му, почина през 2009 г. от тежка травма на главата. Даниел Джак и Майкъл Ричард Антонио са двамата им синове. Лиъм Нийсън живее с Хелън Мирън през 80-те години. Той стана натурализиран гражданин на САЩ през 2009 г.

Популярни Публикации