Кой е Джон Рокфелер? Wiki, биография, нетна стойност, съпруга, деца, кариера

Вероятно най-богатият човек, живял някога Джон Д. Рокфелер е американски индустриалец, петролен магнат и филантроп. Твърди се, че богатството на най-богатия американец на всички времена е три пъти по-голямо от това на Бил Гейтс.

Бързи факти

Празнувано име: Джон Рокфелер
Истинско име/пълно име: Джон Дейвисън Рокфелер старши
Пол: Мъжки
Възраст към момента на смъртта: 97 години
Рождена дата: 8 юли 1839 г
Дата на смъртта: 23 май 1937 г
Родно място: Ричфорд, Ню Йорк, Съединени щати
националност: американски
Височина: 1,8 м
Тегло: 85 кг
Сексуална ориентация: Направо
Семейно положение: Женен
Съпруга/съпруга (име): Лора Спелман Рокфелер (м. 1864–1915)
деца: Да (Джон Д. Рокфелер младши, Елизабет Рокфелер Стронг, Едит Рокфелер Маккормик, Алта Рокфелер Прентис, Алис Рокфелер)
Запознанства/приятелка
(Име):
N/A
Професия: Бизнес магнат и филантроп
Нетно състояние през 2022 г.: 340 милиарда долара
Последна актуализация: юни 2022 г

Биография на Джон Рокфелер

Джон Рокфелер е роден на 8 юли 1839 г. в Ричфорд, Ню Йорк, но семейството му е принудено да се премести в Кливланд, Охайо, когато той е само на 14 години. Той имаше страхотен бизнес ум в тийнейджърските си години, тъй като стартира редица малки фирми, преди да се присъедини към Hewitt & Tuttle като помощник счетоводител на 16-годишна възраст.

Когато е само на 20 години, Джон изминава дълъг път в работата си. Започва работа като комисионен търговец на месо, сено, зърнени храни и други продукти. През първата година основаната от него компания реализира печалба от 450 000 долара.Джон Рокфелер Възраст, височина, тегло

Джон Рокфелер почина на 97 години, Роден е на 8 юли 1839 г. Той беше висок 1,8 метра и тежал 85 килограма.

  Джон Рокфелер

Джон Рокфелер

кариера

В началото на 1860 г. Джон обмисля кариера в петролната индустрия. През 1863 г. той създава първата си рафинерия в Кливланд, на кратко разстояние от Питсбърг. Беше огромен успех и в рамките на две години се превърна в най-големия в цялата област, което накара Джон да обмисли да стане петролен бизнесмен на пълен работен ден.

Джон основава Standard Oil Company със своите сътрудници през 1870 г. и тя постига незабавен успех. Всеки ден упоритата работа и желанието за успех на Рокфелер разрастват компанията. Standard Oil Company започна да придобива други малки петролни компании, за да получи пълен контрол над индустрията. Standard Oil Company сключи сделки с железопътните линии за транспортиране на своя петрол, докато нарастваше по размер и икономическо значение. Те също започнаха да купуват тръбопроводи. Сега Standard Oil Company контролира всеки аспект от петролната индустрия и няма конкуренти.

В рамките на едно десетилетие Standard Oil Company на Джон Рокфелер стана първият американски монополист и те започнаха да разширяват дейността си по целия свят. След като се пенсионира от една от най-големите корпорации в света, Джон участва в различни благотворителни инициативи.

Постижения и награди на Джон Рокфелер

Няма такава информация за наградите на Джон Рокфелер. Въпреки многобройните си постижения като основател на Standard Oil Company, която имаше монопол в петролния бизнес в цяла Америка.

Нетната стойност на Джон Рокфелер през 2022 г

Мъжът, за когото се казва, че е най-богатият американец на всички времена, има нетна стойност от около 340 милиарда долара към октомври 2022 г. През 1914 г. той е спечелил 58 000 000 долара от различни свои собствени инвестиции. Семейството му все още е много богато, класирайки се като 22-ро най-богато в Америка.

Докато беше на 50 години, Джон имаше проблеми с храносмилането и депресия. През 1890 г. той губи цялото си окосмяване по тялото поради алопеция. Опита всичко, но косата му не порасна отново. Той трябваше да намали работата си поради здравословни проблеми.

Джон умира от артериосклероза на 23 май 1937 г., точно преди 98-ия си рожден ден, в дома си в Ормънд Бийч, Флорида. В Кливланд той е положен в гробището Lake View.

Популярни Публикации