Ирен Папас, гръцка актриса, почина на 93-годишна възраст

Ирен Поупс , гръцка певица и актриса почина на 14 септември 2022 г. на 93-годишна възраст. През цялата си кариера тя се появява в около 70 филма и е призната за изпълненията си във филми като The Guns of Navarone, Zorba the Greek, The Троянски жени, Ифигения и др. Гръцкото министерство на културата и министърът на културата Лина Мендони обявиха съобщението, като казаха:

Великолепна, величествена и енергична, Ирен Папас беше олицетворение на гръцката красота във филма и на сцената, водеща световна актриса, която излъчваше гръцко.

Въпреки че Ирен Папас имаше болестта на Алцхаймер от 2013 г., не е сигурно дали тя е имала роля в нейната смърт. Споразуменията за нейното погребение ще бъдат оповестени възможно най-скоро.Кариерата на Ирен Папас в развлекателната индустрия

Семейството на Ирен Папас се премества в Атина, когато тя е на седем години и тя учи танци и пеене в Кралското училище за драматично изкуство в Атина. Ирен започва кариерата си във вариететния и класическия театър и участва в различни пиеси, преди да влезе във филмовата индустрия през 1951 г. Работата й в театъра е оценена от рецензенти и тя се появява в пиеси като The Idiot, Iphigenia in Aulis, Medea, The Bacchae и др.

  Ирен Поупс

Папас започва филмовата си кариера през 1948 г. с малка поява във Fallen Angels, последвана от Dead City през 1952 г. По-късно тя подписва с Lux Film в Италия и участва във филми като Attila and Theodora и Slave Express, където става добре известна сред публика. След това тя участва във филми като Антигона, Електра, Троянските жени и Ифигения.

След като овладява италиански, тя го използва в повечето от филмите си. През 1953 г. тя прави своя холивудски дебют във B-филма The Man from Cairo и тя продължава да играе в Tribute to a Bad Man, The Guns of Navarone и Zorba the Greek. Тя продължи да играе във филми като Z, Anne of the Thousand Days, Mohammad, Messenger of God, Lion of the Desert и Captain Corelli’s Mandolin. Ирен Папас имаше добра певческа кариера. Songs of Theodorakis е издаден през 1969 г. от звукозаписната компания RCA. След това е включена в албума 666 на Aphrodite’s Child през 1972 г., последван от албума й Odes през 1979 г.

  Ирен Поупс

През 1976 г. Папас провежда кампания за културен бойкот на Третия райх и нейната съпротива срещу диктатурата кара нея и много други в изгнание, когато военна хунта поема контрола в Гърция през 1967 г. Папас са принудени да се преместят в Италия и Ню Йорк. След падането на диктатурата през 1974 г. тя се завръща в Гърция и продължава да работи в Рим, като същевременно посещава Атина и селската резиденция на семейството си в Чилиомоди.

Потребителите на Twitter отдават почит

В хода на кариерата си Ирен Папас стана известно име заради безупречните си изпълнения във филми и пиеси. Хората споделиха скръбта си в Twitter, след като научиха за нейната смърт:

Папас се омъжва за филмовия режисьор Алкис Папас през 1947 г., но двойката се развежда през 1951 г. След като се срещат през 1954 г., Ирен започва тайна любовна афера с актьора Марлон Брандо. През 1957 г. тя се жени за филмовия продуцент Хосе Кон, но впоследствие бракът е обявен за невалиден.

Популярни Публикации