Ед Шийрън печели спора си за авторски права срещу Сами Чокри

Ед Шийрън , английски певец и автор на песни, спечели дело за авторски права, заведено от Сами Чокри, известен също като Сами Суич, в сряда. Switch заяви, че хитовото парче на Ed Sheeran от 2017 г. Shape of You е зловещо подобно на песента му Oh Why. В съдебно решение съдия Закароли реши, че Шийран не е копирал умишлено или неволно изречение от последния. След решението Шийран прибягна до социалните медии, за да твърди, че подобни обвинения са неоснователни и твърде широко разпространени. Той заяви:

Въпреки че със сигурност сме доволни от резултата, смятам, че искове като този са твърде разпространени в момента и че има култура, при която искът се подава с очакването, че уреждането ще бъде по-евтино от отиването в съда. Дори и да няма основание за твърдението.

Шийрън продължи:Това наистина е вредно за бизнеса с писане на песни. Поп музиката използва ограничен брой ноти и изключително малко акорди. Когато 60 000 песни се публикуват в Spotify всеки ден, съвпадението е неизбежно.

 Сами Чокри

Следното е съвместно изявление, издадено от Джони Макдейд и Стивън Маккучън, които са съавтори на Shape Of You с Шийрън:

Има цена, която трябва да платим за нашето психическо здраве. Това натоварва изключително много всички участници. Оказва влияние върху толкова много елементи от нашето ежедневие, както и върху живота на нашето семейство и приятели. Ние не сме бизнес. Ние не сме неща. Всички сме хора. Ние сме лирици. Не искаме да минимизираме ничия мъка или мъка в резултат на това, но също така вярваме, че е жизненоважно да признаем, че ние също сме имали собствени болки и житейски предизвикателства в резултат на този процес.

Окончателното решение по делото за авторски права на Ed Sheeran е издадено.

Сами Чокри преди е твърдял, че Шийрън е плагиатствал определени текстове и фрази от Oh Why, както и припева. Адвокатите на Чокри описват Шийрън като сврака, която заимства концепции и ги подхвърля в песните си. Чокри също каза, че е изпратил песента Oh Why на вътрешния кръг на Sheeran с надеждата да работи с него, но никога не е получил отговор.

 Ед Шийрън

Съдия Закароли издаде следното решение в писмено решение в сряда:

Докато OW Hook и OI фразата имат някои прилики, те също имат някои забележителни разлики. По отношение на аспектите, които са сравними, моето изследване на музикалните елементи на Shape като цяло, както и процеса на композиране и историята на OI фразата, предоставя убедителни доказателства, че OI фразата идва от източници, различни от Oh Why.

Решението на Кати Пери беше последвано от преценката на Ед Шийрън.

Решението на Ed Sheeran идва само седмици след като американската поп изпълнителка Katy Perry спечели дело за нарушаване на авторски права за популярната си балада Dark Horse с Juicy J, което беше висящо от 2014 г. В случая на Katy Perry решението на журито беше отменено от съда. Гари, известен също като Пламък, беше забелязал, че Dark Horse на Perry звучи подобно на песента му Joyful Noise.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Ед Шийран (@teddysphotos)

Популярни Публикации