Дон Йънг, най-дълго служилият конгресмен, почина на 88-годишна възраст

Дон Йънг , най-дълго служилият представител на Аляска, почина на 18 март 2022 г. Когато почина, той беше на 88 години. Службата му излезе с официално изявление, потвърждаващо смъртта му.

Според изявлението:

С натежали сърца и дълбока скръб съобщаваме за смъртта на конгресмена Дон Йънг (R-AK), декан на Камарата и уважаван защитник на Аляска, който почина днес, докато летеше за дома в Аляска, за да бъде с държавата и хората той обичаше. Ан, преданата му съпруга, беше до него.Според Huffington Post дългогодишният приятел на Йънг и бивш началник на персонала Джак Фъргюсън също е починал. Той каза това

Получих телефонно обаждане от Alaska Airlines. Дон е починал в зала Б, съобщиха ми. Бях толкова изненадан, че дори не попитах дали е в Анкоридж или Сиатъл.

Обществеността не е информирана за непосредствената причина за смъртта на Дон Йънг. Неговият офис обаче информира Асошиейтед прес, че по-конкретен план за възпоменателната служба на Йънг ще бъде публикуван през следващите дни.

Поглед към живота на Дон Йънг

Дон Йънг е израснал във ферма близо до Меридиан, Калифорния, и е роден на 9 юни 1933 г. Завършва колежа Юба с асоциирана степен по образование през 1952 г. и Щатския колеж Чико с бакалавърска степен по образование през 1958 г. Между 1955 г. През 1957 г. Йънг служи в 41-ви танков батальон на армията на Съединените щати, преди да се премести в Аляска през 1959 г. През 2016 г. той каза на Асошиейтед прес, че е избрал да отиде на север, след като е бил вдъхновен от класическата песен на Джак Лондон Call of the Wild, която баща му често му четете:

Не мога да понасям жегата и докато работех в ранчо, си мечтаех да отида на прохладно място, където няма змии или отровен дъб.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от конгресмена Дон Йънг (@repdonyoung)

кариера

Конгресменът започва кариерата си във Форт Юкон Сити, Аляска, работейки в областта на строителството, риболова, улавянето и добива на злато. Той също така получава лиценз за моряк, който използва, за да управлява влекач, който доставя стоки и провизии до селищата на река Юкон. През зимата той дори преподаваше на петокласници в близкото основно училище към Бюрото по индийските въпроси. Йънг срещна първата си съпруга Лу в Аляска и тя впоследствие го вдъхнови да се кандидатира за Конгреса. През 1963 г. двойката се жени и има две деца.

Дон Йънг влиза в политиката през 1964 г., когато е избран за кмет на Форт Юкон, позиция, която заема от 1964 г. до 1968 г. Същата година той се кандидатира за Камарата на представителите на Аляска и завършва осми. Йънг е избран за първи път в Камарата на щатите през 1966 г. и е преизбран през 1968 г. Междувременно, от 1967 до 1971 г., той е член на Камарата на представителите на Аляска. През 1970 г. политикът води кампания и е избран в двучленния Сенат на Аляска в Окръг I. От 1971 до 1973 г. той е президент. През 1972 г. Йънг води кампания за Конгреса срещу представителя на Демократическата партия Ник Бегич. Първият беше убит при самолетна катастрофа повече от три седмици преди изборите.

  Дон Йънг

Трупът на Бегич така и не е открит, въпреки че е преизбран и той е обявен за законно мъртъв през декември 1972 г. След смъртта си Йънг е избран на специални избори през март 1973 г. и остава на поста до смъртта си в петък. Конгресменът беше преизбиран на поста 24 пъти, което го прави най-старшият член на Конгреса. След оставката на Джим Сенсенбренер през 70-те години на миналия век, той беше и последният член, който заемаше поста. Йънг беше обявен за първокурсник в Конгреса на годината от своите колеги малко след избирането му през 1973 г. Политикът ръководеше комисията по природни ресурси на Камарата от 1995 до 2001 г.

Между 2001 г. и 2007 г. той е бил председател на комисията по транспорт и инфраструктура на Камарата на представителите. На 110-ия конгрес Йънг е преназначен за председател на Комитета по ресурси. Освен това на 112-ия Конгрес той беше назначен за председател на подкомисията по въпросите на индианците, островите и местното население на Аляска (IIANA), позиция, която поддържаше до 2017 г. Дон Йънг беше обявен за почетен председател на комисията по природните ресурси на Камарата след неговото успешен 6-годишен мандат като председател на подкомитета на IIANA.

Преди смъртта си той беше най-старшият републиканец както в Комисията по транспорт и инфраструктура, така и в Комисията по природни ресурси. Йънг беше известен като Конгресмен за цяла Аляска и се гордееше, че е единственият представител на Аляска в Конгреса, според официалната му биография. Той очевидно е служил на позицията си с цел да даде на жителите възможност за по-добър живот не само сега, но и в бъдеще. Първата съпруга на Йънг, Лу, почина през 2009 г. след 46-годишен брак. Няколко години по-късно политикът се жени за летателната сестра Ан Гарланд Уолтън от района на Феърбанкс.

  Дон Йънг

Смъртта на Дан Йънг беше оплакана от Twitter.

Дон Йънг беше забележителен играч в политическия пейзаж на САЩ като най-дълго служилия конгресмен от Аляска. Политическата му кариера продължи шест десетилетия, което го направи републикански член на Камарата на представителите и Конгреса с най-много време на поста. Повече от 49 години Йънг представляваше Аляска. След новината за преждевременната смърт на Йънг, някои от неговите колеги, колеги и фенове се стекоха в Twitter, за да изразят своите съболезнования. Дон Йънг ще липсва на семейството, приятелите, познатите, съвременниците и феновете, според изливането на съболезнования в социалните медии. Втората му съпруга Ан, биологичните му дъщери Доун и Джони, както и внуците му го надживяват.

Популярни Публикации