Дам Паула Рего, емблематичен художник, почина на 87-годишна възраст

Дама Паула Рего , португалско-британски визуален художник, почина наскоро на 87-годишна възраст. На 8 юни галерията за съвременно изкуство Victoria Miro съобщи новината чрез Twitter. Те заявиха:

С голямо съжаление съобщаваме, че на 87-годишна възраст почина родената в Португалия британска художничка Дам Паула Рего. Тя почина тихо тази сутрин, заобиколена от семейството си, в дома си в Северен Лондон, след кратко боледуване. Нашите мисли и молитви са с тях.

Причината за смъртта й и подготовката за погребението все още не са оповестени в подробности.Всичко, което трябва да знаете за дама Паула Рего

Дама Мария Паула Фигейроа Рего, родена на 26 януари 1935 г., учи в училището за изящни изкуства Slade, University College London, и е член на Лондонската група. Тя беше първият художник в резиденцията в Националната галерия в Лондон. През 1965 г. тя е поканена да участва в групова изложба, наречена Six Artists в Лондонския институт за съвременни изкуства, или ICA. Между 1971 и 1978 г. тя организира първата си самостоятелна изложба в Sociedade Nacional de Belas Artes в Лисабон, последвана от седем самостоятелни изложби в Португалия, Лисабон и Порто, както и няколко представления в Обединеното кралство.

 Дама Паула Рего

Впоследствие Рего беше избран да стане първият асоцииран артист на Националната галерия през 1990 г. Останалите изложби бяха поставени в Tate Liverpool, Dulwich Picture Gallery, Tate Britain и музея и художествената галерия в Бирмингам. Нейни творби могат да бъдат намерени в различни обществени и частни колекции по целия свят. Британският съвет притежава 43 нейни картини, докато Съветът по изкуствата на Англия притежава десет. Галерия Tate в Лондон притежава 46 от творбите на Dame.

През 1995 г. дамата използва пастели, за да преработи разказа на Снежанка в произведението си „Поглъща отровената ябълка“. През март 2017 г. тя също беше обект на документален филм на BBC, наречен Paula Rego: Secrets and Stories. Нейният син, Ник Уилинг, го режисира. Нейното изкуство също беше включено в шоуто Women Painting Women в Музея за модерно изкуство във Форт Уърт през 2022 г. Тя беше открит поддръжник на правата на жените и правата на абортите. Тя се противопостави на забраната на абортите, твърдейки, че кампанията против абортите криминализира жените, принуждавайки много от тях да търсят вероятно смъртоносни средства за защита. Тя има три деца от Виктор Уилинг: две момичета и едно момче, Ник.

 Дама Паула Рего

Потребителите на Twitter отдават почит

Дейм Паула Рего се утвърди като добре познат визуален артист през годините. Когато новината за нейната смърт се разпространи, Twitter беше залят от почит.

Тя ще получи признание за значителния си принос в областта на визуалните изкуства. Членовете на семейството й все още не са направили официален коментар.

Популярни Публикации