Чарли Симпсън повиши осведомеността за вторичното удавяне, след като синът му пострада от него

На 19 юли награденият музикант и член на Busted Чарли Симпсън се обърна към социалните медии, за да повиши осведомеността относно вторичното удавяне, състояние, което най-малкият му син Джаго току-що преживя. 37-годишният музикант описа като ужасяващо изпитание отвеждането на Джаго в отделението за спешна помощ (A&E), след като той всмукна малко вода от басейна.

Музикантът обясни какво се е случило в пространно изявление в Instagram, предупреждавайки феновете си за плашещото състояние:

Джаго е добър плувец за възрастта си и плуваше под вода, когато излезе бълбукащ и давен. Никога не го оставяха сам. Беше за малко, нищо необичайно за децата.По-късно обаче Джаго става летаргичен и започва да повръща след вечеря, което го кара да бъде отведен в болницата. Според Banner Health, когато хората вдишват вода, докато плуват или страдат от удавяне, те могат да проявят признаци на сухо удавяне или вторично удавяне, след като излязат от водата. Вторично удавяне възниква, когато вдишаната вода причинява натрупване на течност в белите дробове, известно като белодробен оток. Това разстройство може да бъде смъртоносно, ако не се обърне внимание навреме.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Чарли Симпсън (@charliesimpson)

Как беше диагностицирано вторичното удавяне на Джаго?

Докато първоначалната диагноза на лекаря беше хранително отравяне, когато Симпсън го информира, че детето му кашля в басейна тази сутрин, той насърчи родителите да го заведат в болницата. Симпсън си спомни:

Здравето на Джаго се влоши по време на едночасовото пътуване до болницата и той сякаш изпадаше и излизаше от съзнание. Бързо го откараха за компютърна томография и рентгенови снимки и за наш ужас ни съобщиха, че има вода в дробовете си и е на минути от пневмония.

 Чарли Симпсън

Джаго беше диагностициран с вторично удавяне по това време и прекара три дни в болницата. Симпсън също каза, че резултатът може да е бил много различен, ако не са го закарали в болницата възможно най-скоро.

Симптоми и предпазни мерки при вторично удавяне

Чарли Симпсън също каза в публикацията си в Instagram, че въпреки че вторичното удавяне е необичайно, то рядко се признава, което го прави още по-трудно да се идентифицира веднага. Освен това той твърди, че удавянето изисква по-малко от половин чаша вода, като симптомите се развиват до 72 часа след събитието. Въпреки че първоначално симптомите не са много тревожни, те могат да станат сериозни, ако не се лекуват навреме. Кашлица, дискомфорт в гърдите, затруднено дишане и умора са сред симптомите, според Web MD. Може също да има признаци на дразнене или значително намаляване на енергийните нива.

 Чарли Симпсън

Според Web MD, ако човек проявява някой от следните симптоми след излизане от водата, той трябва да бъде оценен. Загрижените членове на семейството също трябва да наблюдават пациента и да записват симптомите през следващите 24 часа. Ако симптомите се увеличат, на пациента трябва да се направи рентгенова снимка на гръдния кош и да се постави интравенозна инжекция. Може да се наложи да използват дихателна тръба, ако имат значителни респираторни проблеми, което е типично при вторично удавяне.

Допълнителни актуализации

Чарли Симсън също обсъди симптомите на сина си, които включват повръщане, треска, затруднено дишане и летаргия. Въпреки това, придружавайки съобщението, той сподели снимка на Джаго и увери привържениците, че той е подложен на големи грижи в болницата. Художникът се опита да повиши осведомеността за проблема чрез своето послание.

Популярни Публикации