Боб Рафелсън, директор на Flim, почина на 89-годишна възраст

Боб Рафелсън , известен филмов режисьор, писател и продуцент, почина вчера на 89-годишна възраст. Съпругата му Габриел Таурек Рафелсън потвърди новината, потвърждавайки, че той е починал на 23 юли със семейството си до него. Рафелсън почина в резултат на борбата си с рак на белия дроб. След като заяви това, няма информация за погребението му.

Кариерата на Боб Рафелсън в развлекателния сектор

Боб Рафелсън започва кариерата си като редактор на истории в телевизионното шоу Игра на седмицата. През 1960 г. той е автор на епизод от The Witness, последван от The Greatest Show on Earth през 1963 г. Рафелсън се премества в Холивуд със семейството си през 1962 г. и започва да работи като асоцииран продуцент на различни телевизионни сериали и филми. През 1965 г., след среща с продуцента Берт Шнайдер, двамата основават Raybert Productions, като първият им проект е телевизионна програма, в центъра на която е рокендрол група. Ескападите на Рафелсън като член на група в Мексико вдъхновяват програмата. Сериалът, озаглавен The Monkees, се излъчваше по NBC в продължение на два сезона. Освен това, като продуценти, екипът получава награда Еми за изключителен комедиен сериал през 1967 г.

 Боб РафелсънСлед това Рафелсън и Шнайдер основаха звукозаписната компания Colgems и продуцираха филма Head. Джак Никълсън е съавтор на сценария, а последвалото им сътрудничество води до още няколко филма като Five Easy Pieces, The King of Marvin Gardens и други.

Easy Rider, вторият филм, продуциран от Raybert Productions, е пуснат през 1969 г. Неговият успех позволява на корпорацията да преследва повече начинания. Приятелят на Шнайдер от детството Стивън Блаунър се присъедини към актьорския състав и фирмата беше преименувана на BBS Productions. Успешното им творчество включва Five Easy Pieces, The Last Picture Show и Hearts and Minds, последният от които получи четири номинации за Оскар.

Рафелсън продължи да режисира The King of Marvin Gardens, който беше пуснат през 1972 г. Това беше последният филм на BBS Productions, въпреки че не успя да достигне популярността на Five Easy Pieces. Stay Hungry, комедийно-драматичен филм от 1976 г., базиран на книга на Чарлз Гейнс, е следващият проект на Рафелсън. През 1978 г. той започва работа по друга картина, Brubaker, но е уволнен само след 10 дни.

 Боб Рафелсън

Рафелсън и Джак Никълсън поддържат връзката си през 1981 г., появявайки се във филми като „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Черна вдовица“, „Лунни планини“, „Кръв и вино“ и други. Той е сътрудничил на списание Los Angeles Times и книгата на Джон Брокман „Най-великите изобретения от последните 2000 години“.

Потребителите на Twitter отдават почит

Боб Рафелсън получава признание за безупречната си работа като филмов режисьор през годините. След смъртта му Twitter беше залят от почести:

Популярни Публикации