5 неизвестни факта за емблематичния герой на ужасите Чъки

Чъки, като фигура, трансформира ужаса по няколко начина. Неговите роли във филмовата поредица Child’s Play спечелиха много фенове на жанра, като същевременно установиха модела на представяне на детски играчки като домакини на демонични духове. Героят на Анабел в The Conjuring и филмовият франчайз на Анабел са модернизирани интерпретации на идеята. Легендарната фигура е изработена с голямо внимание и има интригуващо минало.

Въпреки многото интерпретации, героят остава доста постоянен във филми и телевизионни епизоди. Тийзърът за втория сезон на Чъки е публикуван и феновете очакват фантастично завръщане на известния герой. Това е и една от малкото успешни програми на ужасите, които са допаднали на ентусиастите на жанра. В резултат на това днес ще обсъдим пет по-малко известни факта за този герой, които феновете на ужасите може да не знаят. Нека да започнем без повече шум.

5 факта, които може би не знаете за Чъки

1) Куклата My Buddy вдъхнови Чъки.

Чъки безвъзвратно промени представата ни за детските играчки. Hasbro пусна линия кукли, наречена My Buddy през 1985 г. Играчките бяха предназначени изключително за млади момчета, което беше нова концепция по онова време, тъй като преди това такива кукли бяха предназначени само за жени. My Buddy играчките се продаваха като мъжествени играчки и се превърнаха в символ на мъжественост.Въпреки че не е изрично посочено, куклата My Buddy е основно вдъхновение за дизайна на Чъки. Освен това, тя се основава на различни кукли, които са били популярни по това време, но куклите My Buddy са най-влиятелните за тази фигура. Интересното е, че начинът, по който куклите са били пуснати на пазара, също се определя от идентичността на марката, която My Buddy се опитваше да наложи като мачо продукт. Освен това много хора свързват смъртта на куклите My Buddy с ужасното им изображение в поредицата Child’s Play.

  Чъки

2) Името му е вдъхновено от трима реални серийни убийци.

Чарлз Лий Рей, истинското име на Чъки, е вдъхновен от три отделни убийства. Всички имена, използвани от авторите за куклата, са вдъхновени от реални убийства и престъпници. Първият от групата е Чарлз Менсън и първоначалното име на куклата е вдъхновено от него. Той беше лидер на култ, който извърши девет убийства през 1969 г. Чарлз беше страшен сериен убиец, един от многото, които се появиха, за да извършват отвратителни убийства през 60-те години на миналия век. Той беше емоционално манипулативен, което му помогна да ръководи тези убийства, нито едно от които не е извършил лично. Тази функция е наследена от куклата от Менсън.

Лий, второто му име, произлиза от Лий Харви Осуалд, човекът, осъден за убийството на Джон Ф. Кенеди. Осуалд ​​беше застрелян и убит, което предизвика няколко конспиративни теории за това, че е неправомерно обвинен в убийството. Фамилното име на Чъки, Рей, е в знак на почит към убиеца на Мартин Лутър Кинг младши, Джеймс Ърл Рей. Той беше осъден на 99 години затвор и почина в затвора.

3) Куклата в Child’s Play е направена с помощта на куклен театър, а не CGI.

Детска игра е филм, който широко използва изкуството на практическите ефекти. За да съживи куклата и да я направи възможно най-ужасяващо реалистична, беше внедрена сложна аниматроника. Във всеки един момент, докато куклата е била по телевизията, са били необходими около 11 опитни кукловоди, за да поддържат куклата в движение и жива.

Използването на реални ефекти почти определя първоначалната характеристика на франчайза. Те са отговорни за личността на куклата и атмосферата, която създава във филмите. Въпреки че отнема много време, усилията се отплатиха, тъй като използването на CGI през последните години навреди на кинематографичното изживяване, особено във филмите на ужасите.

4) Той имаше почти своя собствена тематична мелодия.

Джо Ренцети създава тематичната музика за куклата, преди Беър МакКриъри да запише ужасяващата тематична песен за съживяването на Чъки, докато се снима оригиналният филм „Детска игра“. Като се има предвид, че това беше детска играчка, би било логично да му дадете тематична мелодия. Пълната тематична мелодия обаче никога не е била използвана във филма.

Първоначалната композиция е планирана да се използва за продажба на продукта на франчайза по такъв начин, че музиката да пасва на филма. Използването на тематична музика, от друга страна, става все по-често в следващите рестартирания и реинтерпретации на героя.

  Чъки

5) Чъки беше вдъхновението за някои зверства от реалния живот.

Когато става въпрос за мотивиране на истинско насилие в обществото, няма само един пример, свързан с куклата. Оттогава са извършени и други престъпления в името на ужасната кукла, която е толкова гадна, колкото може. Много хора обвиняват фигурата, че насажда агресивно и нежелано поведение на младежи и тийнейджъри.

Едно от най-отвратителните деяния е измъчването и убийството на 16-годишно момиче от банда лица в продължение на няколко дни. Множеството рани на жертвата предполагат, че бандата е била вдъхновена от куклата и се е опитвала да подражава на нейните движения.

Популярни Публикации